Az, hogy az öntevékeny civil szervezetek bevonása a döntések előkészítésébe fontos, egy demokratikus berendezkedésű államban nem kérdés, hiszen azok az emberek tömörülnek egyesületekbe, hoznak létre alapítványt, akiknek az a közérdekű probléma, melyet meg kívánnak oldani fontos, és hajlandók tenni érte. Van közük hozzá! A civil szervezetekben megjelenő közösségi erő, a tenni akarás, a bevont és felhasználható anyagi, tárgyi valamint emberi erőforrások hatékony felhasználása a város érdeke. Ezért a hatályos jogszabályok is támogatják a civil szféra bevonását a döntéshozatali mechanizmusokba, az érdekvédelembe és a konfliktuskezelésbe.

Egy, az önkormányzat által elfogadott civil koncepció kizárhatná annak a lehetőségét, hogy a nonprofit szervezetek politikai célok eszközeivé váljanak. A jelenlegi rendszer ugyanis lehetővé teszi, hogy az önkormányzat „hivatalos” partnerévé kooptálással váljanak civil szervezetek, így a források és szívességek cseréjének egyenlőtlen rendszerével vagy nepotizmussal kiürítsék a valódi közérdekű tartalmakat.

Bizonyára Sopronban ez nem volt soha és jelenleg sincs nincs így. Vizsgáljuk meg például a Népjóléti Bizottság legutolsó, 2019. évi szociálpolitikai alap pályázatainak bírálati eredményeiből párat.

A bizottság tagjai:

Péli Nikoletta NB elnök, Dr. Farkas Ciprián NB elnökhelyettes, Dr. Bendes Zoltán NB tag, Jakál Adrienn NB tag, Sass László NB tag, Lagler András NB külsős tag, Losoncziné Tamás Teodóra NB külsős tag, Osváth András NB külsős tag, Tengerdi Antal NB külsős tag.

• Bizonyára véletlen, hogy az OMSZI Nonprofit Kft. melynek képviselője Osváth András akit ugyanúgy hívnak, mint a Népjóléti Bizottság egyik tagját 100%-os (200 eFt) támogatásban részesült.
  • A Hívószó Család- és Egészségvédő Alapítványnak két pályázata is nyert
    (150-150 eFt-os) támogatást, amelyből az egyik ugyanarra a programra (Quo Vadis, Európa? - Pódiumbeszélgetés a keresztény kultúra, a nemzet, a család jövőjéről egy birodalom árnyékában rendezvény) a kulturális alapból is nyert ugyanennyit (így 120%-os a támogatása). Nagy szerencséje lehet a pályázó szervezetnek, hogy kuratóriumi elnökét, képviselőjét Lagler Andrásnak hívják, épp úgy, mint a Népjóléti Bizottság tagját.
  • Az is csak a véletlenek összjátéka lehet, hogy a Segítség a Mosolyodért Alapítvány – amely 99%-os (247 eFt-os) támogatást nyert – kuratóriumi elnökét és képviselőjét ugyanúgy Tengerdi Antalnak hívják, mint a Népjóléti Bizottság tagját.

Így a Népjóléti Bizottság tagjaival azonos nevű személyek által közvetlenül képviselt szervezetek a Népjóléti Bizottság által kiírt és elbírált közel 38%-át – minden bizonnyal nagyszerű – pályázatok kapták.

A legnagyobb arányok mellett meg kell említeni a legkisebbet is, amely (20%-os 50 eFt-os támogatással) Sopron legnagyobb taglétszámú szociális szervezete, a Mozgáskorlátozottak Sopron Városi Egyesülete.

Azért vélelmezhető, hogy a bizottság tagjainak csak a nevük azonosak a pályázók képviselőivel, mert a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló 2007. évi CLXXXI. törvény szerinti érintettségről szóló közzétételeik nem találhatóak meg a város honlapján (sopron.hu).

Pályázat Név Hat Típus Program  Pályázott   Támogatás   %
SZPA 2019 OMSZI Nonprofit Kft. 39 Cég A Soproni Nyugdíjas Pedagógus Otthon rendezvényeinek támogatása        200 000 Ft           200 000 Ft 100%
SZPA 2019 Segítség a Mosolyodért Alapítvány 44 Alapítvány Környezeti értékteremtő tábor Balatonmáriafürdőn a hátrányos helyzetű gyermekek részére        250 000 Ft           247 000 Ft 99%
SZPA 2019 Idős Emberek Gondozásáért Alapítvány 46 Alapítvány Az Ikva Idős Otthonban kerti party megrendezése        250 000 Ft           247 000 Ft 99%