Érdekvédelem

A HÉT célja, hogy a négy főbb szektor (önkormányzat-munkaadók-munkavállalók-civil szervezetek) között lehetővé tegye a párbeszédet és a konfliktuskezelést, valamint észrevételekkel, javaslatokkal segítse a az önkormányzati jogszabályalkotás folyamatát és segítsen a döntés-hozatalban.

A HÉT véleményező testület és általában az előterjesztők véleményét is kikéri, azaz a HÉT ülésein mindig jelen van az az önkormányzati vezető tisztségviselő vagy közalkalmazott, aki az előterjesztésért felel. A kérdések után történik a véleményezés és az értékelés. Ezeket a HÉT emlékeztetőjébe feljegyzik, és amennyiben a HÉT ügyvezető soros elnöke úgy látja közzéteheti az önkormányzat testületi ülésén. A HÉT elnöki tisztét rotációs rendszerben látják a tárgyalócsoportok képviselői.

Az asztal négy oldalán ülő tárgyalócsoportok a "rendes" önkormányzati közgyűlések előtt 10-14 nappal kapják meg a tárgyalandó anyagot, melyből konszenzusos döntéssel válogatják ki azokat a közgyűlési előterjesztéseket, határozati javaslatokat, melyeket tárgyalni kívánnak. A kiválasztás utáni hét közepéig van ideje a tárgyaló csoportoknak tanulmányozni az előterjesztéseket, szakértőket bevonni, egységes álláspontot, véleményt kialakítani, észrevételt tenni. Az észrevételeket a HÉT ülésén lehet szóban vagy írásban is közölni.

Tárgyalócsoportonként legfeljebb 9 személy lehet az ülésen. Kérdést bárki feltehet, de észrevételt, javaslatot csak a tárgyalócsoport vezetője tehet, miképp szavazati joggal is csak oldalanként egy-egy személy rendelkezik.

A civil tárgyalócsoportba minden olyan Soproni székhelyű civil szervezet képviselője jelentkezhet, amelynek létesítő okirata megfelel a 2011. évi CLXXV tv. 34.§v (1) bek. d) pontjának, (azaz közvetlen politikai tevékenységet nem végez) és ezt hatályos létesítő okiratának másolatával a szövetségnek igazolja. A szervezet nem kell, hogy a Sopron-Fertőd Kistérség Civil Szervezetek Szövetség tagja legyen.

Helyi Érdekegyeztető Tanács
Munkavállalói Oldal

Soros Ügyvivő

M E G H Í V Ó

Értesítem, hogy a Helyi Érdekegyeztető Tanács következő ülését

2008. február 20-én 13 órakor

Fő tér 1. Kisteremben tartja

1.

Előterjesztés az iparosított technológiával épült lakóépületek energiatakarékos felújításának támogatásáról (rendeletalkotás)

Előterjesztő: dr. Simon István alpolgármester

Előadó: Horváthné Seregély Jolán osztályvezető

2.

Előterjesztés a pénzbeli és természetbeni ellátások helyi szabályairól szóló 4/2005. (II. 1.) Ör. módosításáról (rendeletalkotás)

Előterjesztő: Abdai Géza alpolgármester

Előadó: Palotai György osztályvezető

3.

Előterjesztés Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata 2008. évi költségvetéséről (rendeletalkotás)

Előterjesztők: dr. Fodor Tamás polgármester

Havas András alpolgármester

Előadók: dr. Dobos József jegyző

Nagy István városi főkönyvelő, közgazdasági osztályvezető

Palotai György osztályvezető

Horváthné Seregély Jolán osztályvezető

Kerekes Attila városi főmérnök, beruházási csoportvezető

4.
Egyebek

Kérem, az ülésen megjelenni szíveskedjen.

Sopron, 2008. február 15.

Mizsér Gyula

Munkavállalói oldal vezetője

Alkategóriák

HÉT

Magyarországon jelenleg három településen (Miskolc,Ózd, Budapest, X. ker) működik Helyi Érdekegyeztető Tanács (HÉT), de csak Sopronban egészítették ki a három klasszikus oldalt a civilekkel;

1. önkormányzat
      Sopron Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal
    2. munkaadók
      - Sopron és Vidéke Ipartestület,
      - Soproni Kereskedelmi és Iparkamara
    3. munkavállalók
      - Szakszervezetek
    4. civilek
      - Sopron-Fertőd Kistérség Civil Szervezetek Szövetsége

Szövetségünk 2006 óta látja el a civil oldal képviseletét, de a társadalmi szervezetek, alapítványok 1998-tól tagjai a HÉT-nek.

Szövetségünk elnökének megbízása alapján 2009.01.15-ig Barabás Ferenc, (Kertészek és Kertbarátok Szövetsége Soproni csoportja) ezt követően Vig József Attila (Soproni Polgárőr Egyesület) vezeti a Civil Oldal tárgyalócsoportját.

[Kapcsolatfelvétel]

A kórházi felügyelő tanácsról szóló 23/1998. (XII. 27.) EüM rendelet alapján a Soproni Erzsébet Kórházban Sopronban 1998-ban alakult meg a Kórházi Felügyelő Tanács.

[Feltöltés alatt]

[Feltöltés alatt...]