Tisztelt Polgármester és képviselőjelöltek!

A Sopron-Fertőd Kistérség Civil Szervezetek Szövetsége kizárólag civil közéleti tevékenységet végez, pártpolitikai tevékenységet nem és ezt elvárja (a tagsági jogviszony feltétele) a tagszervezeteitől is.

Sopronban közel négyszáz civil szervezet (egyesület, alapítvány, klub) működik, melyek azért jöttek létre, hogy olyan tartós közérdekű és közhasznú tevékenységeket végezzenek, melyeket az állami, önkormányzati szervek nem tudnak vagy nem kívánnak ellátni. Ezen szervezetekben nagyrészt egymásra és környezetükre odafigyelő, közösségi emberek tevékenykednek. A közérdekű feladatok ellátásához ma már nem elegendő a lelkesedés és a szakmai ismeret, tapasztalat. A nonprofit szervezeteket is menedzselni kell, melyekhez anyagi (pályázati, adományi) és humán (segítők, önkéntesek, munkavállalók) erőforrások bevonása és gazdasági, pénzügyi, jogi ismeretek szükségeltetnek.

A Sopron-Fertőd Kistérség Civil Szervezetek Szövetsége (1996-2006 közötti nem bejegyzett időszak után) 2006-ban jött létre annak érdekében, hogy segítse a politikai tevékenységet nem végző és nem támogató civil szervezeteket oly módon, hogy elősegíti az állami/önkormányzati civil kontrollt, valamint pályázati, jogi és közgazdasági támogatást nyújtson. Sopronban – annak ellenére, hogy a lakosság számához viszonyítva a civil szervezetek száma az országban az egyik legtöbb – sajnálatos módon az önkormányzat az elmúlt közel harminc évben nem tárgyalt civil koncepcióról, nem tett érdemi lépéseket annak érdekében sem, hogy civil ház jöhessen létre.

A szövetség által összefogott közel száz tagszervezet eddig évente több tízezer önkéntes munkaórával, többszáz pályázattal, több tízmillió forintos pályázatokkal segítette Sopron és a környező települések lakosságát.

A Sopron-Fertőd Kistérség Civil Szervezetek Szövetsége sajnálattal vette tudomásul, hogy Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata Gazdasági Bizottsága 2018. decemberében úgy döntött, hogy a civil szervezetek által közel 25 éve használt (időközben többek között a soproni polgárok adományaiból) felújított épületrészt kompenzáció nélkül elveszi. A civil szervezetek kilakoltatásáról szóló bírósági végzés 2019. szeptember 10-én kelt.

A civil közéleti munkának vannak alapvető feltételei:

1. Szervezeti jogi háttér (magának a szövetségnek a jogszabályok szerinti és demokratikus működése),
  2. Az alapvető infrastrukturális háttér (helyiség, irodatechnikai és egyéb tárgyi, valamint humán feltételei)
  3. Partneri viszony a területén lévő állami, önkormányzati szervekkel, szervezetekkel és intézményekkel, valamint más civil szervezetekkel.

A civil közéleti munka alapja egy civil szolgáltató központ (Civil Ház) a tartós közérdekű és közhasznú tevékenységet végző civil szervezetek támogatása céljából, a másik fontos szegmense a civil kontroll, jelenleg Sopronban egyiknek sincsenek meg az alapvető feltételei. Ezért szövetségünk két kérdést fogalmazott meg a Sopronban induló polgármester és képviselőjelöltek számára:

1. Ön támogatja-e, hogy olyan civil koncepciót fogadjon el a város, amely lehetővé teszi, hogy civil szervezetek által választott delegáltak (tanácskozási joggal) részt vehessenek az önkormányzati döntés előkészítésben (pl. bizottsági munka) és amely garanciákat tartalmaz az önkormányzat által a civil szervezeteknek nyújtott támogatások átláthatóságára?
  2. Ön támogatja a civil szervezetek kérését, hogy az önkormányzat adja bérbe a lehető leghosszabb időszakra (a következő választásokig) a Sopron, Magyar utca 14. szám alatti helyiséget a korábbi bérlő civil szervezetek számára és adjon tulajdonosi hozzájárulást az elektromos áram bevezettetéséhez?

Háttéranyagok

Polgármester- és képviselőjelölteknek elküldött anyag