Az, hogy az öntevékeny civil szervezetek bevonása a döntések előkészítésébe fontos, egy demokratikus berendezkedésű államban nem kérdés, hiszen azok az emberek tömörülnek egyesületekbe, hoznak létre alapítványt, akiknek az a közérdekű probléma, melyet meg kívánnak oldani fontos, és hajlandók tenni érte. Van közük hozzá! A civil szervezetekben megjelenő közösségi erő, a tenni akarás, a bevont és felhasználható anyagi, tárgyi valamint emberi erőforrások hatékony felhasználása a város érdeke. Ezért a hatályos jogszabályok is támogatják a civil szféra bevonását a döntéshozatali mechanizmusokba, az érdekvédelembe és a konfliktuskezelésbe.

Egy, az önkormányzat által elfogadott civil koncepció kizárhatná annak a lehetőségét, hogy a nonprofit szervezetek politikai célok eszközeivé váljanak. A jelenlegi rendszer ugyanis lehetővé teszi, hogy az önkormányzat „hivatalos” partnerévé kooptálással váljanak civil szervezetek, így a források és szívességek cseréjének egyenlőtlen rendszerével vagy nepotizmussal kiürítsék a valódi közérdekű tartalmakat.

Bizonyára Sopronban ez nem volt soha és jelenleg sincs nincs így. Vizsgáljuk meg például a Népjóléti Bizottság legutolsó, 2019. évi szociálpolitikai alap pályázatainak bírálati eredményeiből párat.

A bizottság tagjai:

Péli Nikoletta NB elnök, Dr. Farkas Ciprián NB elnökhelyettes, Dr. Bendes Zoltán NB tag, Jakál Adrienn NB tag, Sass László NB tag, Lagler András NB külsős tag, Losoncziné Tamás Teodóra NB külsős tag, Osváth András NB külsős tag, Tengerdi Antal NB külsős tag.

• Bizonyára véletlen, hogy az OMSZI Nonprofit Kft. melynek képviselője Osváth András akit ugyanúgy hívnak, mint a Népjóléti Bizottság egyik tagját 100%-os (200 eFt) támogatásban részesült.
  • A Hívószó Család- és Egészségvédő Alapítványnak két pályázata is nyert
    (150-150 eFt-os) támogatást, amelyből az egyik ugyanarra a programra (Quo Vadis, Európa? - Pódiumbeszélgetés a keresztény kultúra, a nemzet, a család jövőjéről egy birodalom árnyékában rendezvény) a kulturális alapból is nyert ugyanennyit (így 120%-os a támogatása). Nagy szerencséje lehet a pályázó szervezetnek, hogy kuratóriumi elnökét, képviselőjét Lagler Andrásnak hívják, épp úgy, mint a Népjóléti Bizottság tagját.
  • Az is csak a véletlenek összjátéka lehet, hogy a Segítség a Mosolyodért Alapítvány – amely 99%-os (247 eFt-os) támogatást nyert – kuratóriumi elnökét és képviselőjét ugyanúgy Tengerdi Antalnak hívják, mint a Népjóléti Bizottság tagját.

Így a Népjóléti Bizottság tagjaival azonos nevű személyek által közvetlenül képviselt szervezetek a Népjóléti Bizottság által kiírt és elbírált közel 38%-át – minden bizonnyal nagyszerű – pályázatok kapták.

A legnagyobb arányok mellett meg kell említeni a legkisebbet is, amely (20%-os 50 eFt-os támogatással) Sopron legnagyobb taglétszámú szociális szervezete, a Mozgáskorlátozottak Sopron Városi Egyesülete.

Azért vélelmezhető, hogy a bizottság tagjainak csak a nevük azonosak a pályázók képviselőivel, mert a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló 2007. évi CLXXXI. törvény szerinti érintettségről szóló közzétételeik nem találhatóak meg a város honlapján (sopron.hu).

Tisztelt Polgármester és képviselőjelöltek!

A Sopron-Fertőd Kistérség Civil Szervezetek Szövetsége kizárólag civil közéleti tevékenységet végez, pártpolitikai tevékenységet nem és ezt elvárja (a tagsági jogviszony feltétele) a tagszervezeteitől is.

Sopronban közel négyszáz civil szervezet (egyesület, alapítvány, klub) működik, melyek azért jöttek létre, hogy olyan tartós közérdekű és közhasznú tevékenységeket végezzenek, melyeket az állami, önkormányzati szervek nem tudnak vagy nem kívánnak ellátni. Ezen szervezetekben nagyrészt egymásra és környezetükre odafigyelő, közösségi emberek tevékenykednek. A közérdekű feladatok ellátásához ma már nem elegendő a lelkesedés és a szakmai ismeret, tapasztalat. A nonprofit szervezeteket is menedzselni kell, melyekhez anyagi (pályázati, adományi) és humán (segítők, önkéntesek, munkavállalók) erőforrások bevonása és gazdasági, pénzügyi, jogi ismeretek szükségeltetnek.

A Sopron-Fertőd Kistérség Civil Szervezetek Szövetsége (1996-2006 közötti nem bejegyzett időszak után) 2006-ban jött létre annak érdekében, hogy segítse a politikai tevékenységet nem végző és nem támogató civil szervezeteket oly módon, hogy elősegíti az állami/önkormányzati civil kontrollt, valamint pályázati, jogi és közgazdasági támogatást nyújtson. Sopronban – annak ellenére, hogy a lakosság számához viszonyítva a civil szervezetek száma az országban az egyik legtöbb – sajnálatos módon az önkormányzat az elmúlt közel harminc évben nem tárgyalt civil koncepcióról, nem tett érdemi lépéseket annak érdekében sem, hogy civil ház jöhessen létre.

A szövetség által összefogott közel száz tagszervezet eddig évente több tízezer önkéntes munkaórával, többszáz pályázattal, több tízmillió forintos pályázatokkal segítette Sopron és a környező települések lakosságát.

A Sopron-Fertőd Kistérség Civil Szervezetek Szövetsége sajnálattal vette tudomásul, hogy Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata Gazdasági Bizottsága 2018. decemberében úgy döntött, hogy a civil szervezetek által közel 25 éve használt (időközben többek között a soproni polgárok adományaiból) felújított épületrészt kompenzáció nélkül elveszi. A civil szervezetek kilakoltatásáról szóló bírósági végzés 2019. szeptember 10-én kelt.

A szövetségi honlap keretrendszerének módosítása miatt ideiglenesen a www.szovetseg.eu/portal -ra (a régi honlapra) irányírjuk a látogatókat!

Több bejelentés érkezett az Országos Bírósági Hivatalba (OBH), miszerint civil szervezetek megtévesztő megkereséseket kaptak különböző gazdasági társaságoktól. E társaságok azt ajánlották, hogy ellenszolgáltatás fejében törvényességi és gazdasági szempontból átvizsgálják, javítják a civil szervezetek beszámolóit. Ezáltal megelőzhetik az esetleges retorziókat.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a civil szervezetek beszámolóival kapcsolatban az OBH feladata kizárólag azok nyilvántartása és közzététele. Az OBH tartalmában, érdemében nem vizsgálja a beszámolókat, valamint a civil szervezetek gazdálkodási tevékenységét sem, ilyen vizsgálatokra ugyanis nincs hatásköre.

Kérjük, ha ilyen tartalmú megkeresést kapnak, azt utasítsák el, illetve haladéktalanul jelezzék az illetékes törvényszéknek, vagy a nyomozóhatóságnak.

forrás: birosag.hu